Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartósítási Módszereink

A vegyi tartósítás hátrányival szerintem mára már mindenki tisztában van. Mindenki próbálják megkerülni, de megkerülhetetlennek tűnik. Sokan híresztelik, hogy vegyészmérnökként találtam valamilyen jobb természetes megoldást a tartósításra?

 

Megoldás van, csodák viszont nincsenek nincsenek.

Bojlit tartósítani a következőképpen lehet:

1. A már előbb említett vegyi út, de ennek az eredményét szerintem már mindenki megtapasztalta a vízparton, mikor egy egyébként drága jó minőségű ám félkeményen lezacskózott ebből adódóan garantáltan vegyi úton tartósított bojlinak szavazott bizalmat. A várt eredmények pedig legtöbbször elmaradtak. (Kivéve persze akkor, ha a körülmények olyanok voltak pl. szél, időjárás, vízterületen, található természetes táplálék hiánya stb…) De hát melyik túrán optimális minden feltétel?

Elől járóban annyit elmondanék, hogy a leg jobb minőségi összetevőkből álló bojlit is agyon lehet vágni vegyi tartósítással. Sok cég árulja a márkás bojlijait és állítva, hogy mesterséges tartósítószert nem tartalmaz, mégis félkemény állapotban lezacskózva évekig eltartható?

Gondoljanak csak bele! A bojli leegyszerűsítve egy kifőzött tészta, ráadásul minél több állati fehérjét tartalmaz pl. májpor stb. annál romlandóbb. Ha csak sima búzalisztből csinálnának golyókat és pár nap száradás után félkeményen lezacskóznák őket, mennyi időt bírnának ki penészedés nélkül? Elárulom normál átlag hőmérsékleten 2-3 napot. Nem kell vegyészmérnöki diploma, hogy ezt belássuk. Ne dőljünk be mindennek.

2. Csont keményre történő szárítás, de tapasztalatom szerint a bojli ezzel is sokat veszít a fogósságából. A ponty azt az állagot szereti, amikor a bojli két újjal kis ráhatással ugyan, de  szétmorzsolható állagú. Fűzőtűvel még éppen átszúrható. Miért? Egyszerűen számára így gazdaságosabb a táplálék felvétel, hiszen a garattal az ilyen állagot kisebb energia leadás mellett tudja feldolgozni, szétmorzsolni. És azt pedig tudjuk, hogy a természetben minden élőlény arra törekszik, hogy a lehető legkisebb energia vesztés mellett a lehető legtöbb energiát szerezze meg, vagyis gazdaságos legyen a táplálék felvétel. A kőkemény bojlikkal tehát a nehéz emészthetőségen túlmenően az a gond.

Sajnos igen. Van még út például a fagyasztás. Ezzel viszont az a gond, hogy fagyasztás során átalakul a bojli szerkezete, megváltozik számos olyan tulajdonsága, ami a horgászat szempontjából fontos. Ide sorolandó például a vízoldékonyság stb.... De ami még ennél is fontosabb, hogy vannak olyan az eredményesség szempontjából létfontosságú összetevők, amelyek fagyasztás teljesen során elvesznek.

3. Higgyék el rengeteget kísérleteztem és teszteltem annak érdekében, hogy önöknek, barátoknak, ismerősöknek a lehető leg kényelmesebben felhasználható, csúcs minőségű csalit állítsak elő.

Ahogy ígértem megoldás van, csodák viszont nincsenek.

A modern módszerek mind csődöt mondtak legvégül én sem tehettem mást a rég múlt idők emlékeihez kanyarodtam vissza.

A tökéletes megoldást a felületi sózás hozta meg.

Hangsúlyozom, nem arról van szó, hogy a bojli anyagába jelenik meg aránytalanul sok só. Az eljárás alatt kizárólag a sóban történő tárolást és azzal történő felületi kezelési technológiát értem.

A technológiát később ismertetem részletesen, mivel nagyon örülnék neki, ha senki nem terhelné feleslegesen vegyi anyagokkal a környezetét, főleg nem a vizeinket.

Fontos, hogy nem mindegy magának a sózásnak a technológiája. Nem bonyolult eljárás, de néhány dologra oda kell figyelni.

A sóban tárolt bojlik megőrzik tökéletes, szétnyomásra morzsalékossá váló állagukat, nem veszítenek tápanyag értékükből és van még egy óriási előnyük, vízbe érkezést követően a só szemcsék leolvadnak a külső rétegről, megváltoztatva ezzel a környező víz ph. értékét. Ez azért jó mert minden a pontyok számára értékes tápanyag körül a víz ph. értéke megváltozik. (kagylók szúnyoglárva stb.) Tehát a bojli körül leolvadó só valósággal utat mutat a pontyoknak.